Na vsebino

Spoštovani!

Obveščamo vas, da bomo vse paciente v času 29.-30.04.2024 in 03.05.2024 sprejemali na odvzem v kleti ZD Celje v dopoldanskem času, od 13 ure dalje pa v pritličju ZD Celje.

Hvala za razumevanje.

Za sodelovanje se najlepše zahvaljujemo.

Lep pozdrav. Kolektiv laboratorija

ORDINACIJSKI ČAS

Ponedeljek 07.00-20.00
Torek 07.00-20.00
Sreda 07.00-20.00
Četrtek 07.00-20.00
Petek 07.00-20.00
Odmor v dopoldanskem času 11.00-11.30
Odmor v popoldanskem času 16.30-17.00

ODVZEM KRVI ZA BIOKEMIČNE PREISKAVE

Ponedeljek 07.00-11.00
Torek 07.00-11.00
Sreda 07.00-11.00
Četrtek 07.00-11.00
Petek 07.00-11.00

ODVZEM ZA SAMOPLAČNIKE

Ponedeljek 07.00-14.00
Torek 07.00-14.00
Sreda 07.00-14.00
Četrtek 07.00-14.00
Petek 07.00-14.00
Odmor v dopoldanskem času 11.00-11.30

PREDSTAVITEV

Laboratorij za klinično kemijo ZD Celje je organiziran kot samostojna delovna enota, v okviru programa Specialistične dejavnosti ZD Celje. Opravlja laboratorijsko diagnostično dejavnost na primarni ravni zdravstvenega varstva. Dejavnost je namenjena najširši populaciji, od predšolskih otrok, šolske mladine, odrasli populaciji in varovancem domov starejših občanov. Pokriva laboratorijske preiskave osnovnega preventivnega in kurativnega zdravstvenega varstva, nadalje laboratorijske preiskave preventivnih pregledov medicine dela, športa in prometa ter specialističnih ambulant ZD Celje, samoplačnikov ter zunanjih naročnikov: zdravnikov zasebnikov in drugih zdravstvenih domov celjske regije.

Dejavnost laboratorija obsega :

 • sprejem preiskovanca in naročila laboratorijskih preiskav,
 • izvajanje obremenitvenih in presejalnih testov,
 • odvzem in sprejem biološkega materiala (kri, urin, blato),
 • priprava vzorcev: centrifugiranje, razdeljevanje, shranjevanje in odpošiljanje biološkega materiala v druge ustanove,
 • izvajanje osnovnih preiskav iz polne krvi, seruma, plazme, urina in blata,
 • nadzor nad laboratorijskimi testi, ki se izvajajo ob preiskovancu v ambulantah ZD Celje.

Laboratorij se ponaša z najsodobnejšo laboratorijsko opremo, ki omogoča natančne analize bioloških materialov, nenehno uvaja nove preiskave, skladno z zahtevami klinične prakse. Vsi procesi in postopki vseh faz laboratorijskega dela so sledljivi in dokumentirani. Laboratorijsko delo poteka preko laboratorijskega informacijskega sistema, ki je povezan s celovitim ambulantnim sistemom od naročanja laboratorijskih preiskav do elektronskega prenosa rezultatov opravljenih analiz. Sistema L@bIS in ProMedica omogočata racionalno in zanesljivo izmenjavo podatkov ter zmanjšujeta možnost administrativnih napak.

Laboratorij deluje pod strokovnim vodstvom specialista medicinske biokemije s pridobljeno licenco slovenskega in evropskega kliničnega kemika. Pri načrtovanju in oblikovanju laboratorijskega procesa sledimo strokovnim in tehničnim pogojem Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine ter priporočilom strokovnega združenja za klinično kemijo in laboratorijsko medicino.

Laboratorij za klinično kemijo ZD Celje je dne, 09.10.2020 , pridobil dovoljenje za delo Ministrstva za zdravje RS in velja od 09.10.2020 do 08.10.2025.

PAKETI LABORATORIJSKIH PREISKAV ZA SAMOPLAČNIKE

Izbrani paketi laboratorijskih preiskav so prilagojeni glede na vaše zdravstveno stanje in z namenom odkrivanja določenih sprememb, ki vodijo do bolezenskih stanj. Izbor preiskav je na ta način enostaven in preprost ter cenejši.

 

OSNOVNI PAKET priporočamo vsem, ki želijo na hitro pregledati svoje zdravstveno stanje. 

Poleg laboratorijskih preiskav, ki so namenjene splošnemu pregledu zdravja (sedimentacija, kompletna krvna slika, CRP in osnovna urinska analiza), vključuje tudi pomembne preiskave za kontrolo glukoze v krvi, oceno zdravja srca in ožilja, zdravja jeter, ledvic, in trebušne slinavke ter kontrole železa v krvi.

Cena: 35,00 €

Sedimentacija: sedimentacija eritrocitov ocenjuje hitrost posedanja rdečih krvnih celic (odraz vnetnega dogajanja v telesu ali drugih boleznih).

Kompletna krvna slika: določa število rdečih krvnih celic (eritrocitov) in eritrocitnih indeksov (MCV, MCH, MCHC, RDW), koncentracijo hemoglobina, hematokrit, število trombocitov.

CRP: osnovni parameter akutne faze vnetja.

Osnovna urinska analiza: ena najpogostejših analiz pri sumu ali spremljanju infekcije urinskega trakta, različnih ledvičnih in sistemskih bolezni. V urinu se testira prisotnost proteinov, glukoze, bilirubina, ketonov, bakterij in eritrocitov.

Glukoza v krvi je eden osnovnih pokazateljev sladkorne bolezni. Povišana koncentracija glukoze ali hiperglikemija lahko kaže na diabetes.

Holesterol je sestavni del vsake celice, potreben je za tvorbo večine hormonov.

HDL Holesterol odvaja presežek holesterola v jetra, zato lahko rečemo, da je to “dober” holesterol, ki zmanjšuje tveganje za bolezni ožilja.

LDL Holesterol ali “slab” holesterol, povečuje tveganje za skladiščenje nečistoč na stenah krvnih žil, kar privede do zamašitve ter poveča tveganje za bolezni ožilja ter za srčno in možgansko kap.

Trigliceridi (maščobe v krvi). Previsoka vrednost maščob v krvi lahko povzroči bolezni krvnih žil, nevarni so za srčno in možgansko kap.

Zdravje jeter: Jetra so kompleksen in pomemben organ, ki organizem ščiti pred nevarnimi snovmi. Z nezdravim načinom življenja in neustrezno prehrano ogrožamo zdravje jeter.

Zdravje ledvic: Ledvice čistijo kri in ustvarjajo urin, s katerim se iz organizma izločajo odvečne in zdravju nevarne snovi. Z pravočasno zaznavo sprememb v njihovem delovanju preprečimo razvoj bolezni.

Amilaza in lipaza sta encima za oceno funkcije trebušne slinavke.

Železo je sestavni del hemoglobina v rdečih krvnih celicah. Pomemben je za prenos kisika po organizmu. Pomanjkanje železa vodi do slabokrvnosti z znaki  utrujenosti, bledosti in vrtoglavice.

 

PAKET ŠČITNICA

Ščitnica prek hormonov, ki jih proizvaja, vpliva na različne metabolne procese v telesu ter ustvarjanje energije. Ustrezna vrednost hormonov je predpogoj za normalno delovanje organizma.

Cena: 18,00 €

PAKET VITAMINI

Čeprav so potrebni le v majhnih količinah, so nujni za zdravo in pravilno delovanje našega organizma. Raznolika in pesta prehrana najbolj pripomoreta k zadostnemu vnosu vitaminov.

Cena: 48,00 €

OBSEŽNI PAKET ZA ŽENSKE IN MOŠKE priporočamo vsem, ki se želijo postarati zdravi.

Poleg preiskav osnovnega paketa izmerimo še nivo elektrolitov in mineralov ter za ženske preiskavo ščitnice ter za moške prostate.

Cena (ženske): 60,00 €

Cena (moški): 62,00 €

Elektroliti in minerali: V telesu uravnavajo količino tekočine, ohranjajo funkcije mišic in živcev. Pomembni so za hormonsko ravnovesje, encimske reakcije, izkoriščenost glukoze, kostno maso, funkcije prebavnega trakta, krvni tlak, zgradbo in sestavo tkiv. Primanjkljaj (neravnovesje) elektrolitov lahko povzroči resne zdravstvene težave: bolečine v mišicah in krče mišic, nemir, tesnobo, glavobol, občutek žeje, nespečnost, nepravilen utrip srca, težave s koncentracijo in vznemirjenost, bolečine v sklepih, spremembe teka ali telesne teže, vrtoglavico pri hitrem vstajanju.

Delovanje ščitnice: V primeru povečanega delovanja ščitnice - hipertireozi prihaja do pospešenega metabolizma s številnimi motnjami, kot so nemir, razdražljivost, nespečnost, povečano znojenje, izpadanje las, pospešen utrip srca, driska in hujšanje. Pri zmanjšanem delovanju ščitnice – hipotirozi se upočasni metabolizem, kar privede do trajne utrujenosti, zaspanosti, debelosti, zastajanja tekočine v telesu in sprememb pri prebavi.

Zdravje prostate: PSA (prostata specifični antigen) je protein, ki ga tvorijo celice prostate. Povišana vrednost PSA kaže na povečanje prostate, ki je lahko posledica benignega vnetja (adenoma) ali tumorja prostate.

 

POMEMBNE INFORMACIJE

Odvzeme vzorcev za pakete laboratorijskih preiskav izvajamo v Laboratoriju za klinično kemijo ZD Celje vsak delovni dan od 7.00 do 11.00.  

Za ustreznost rezultatov analiz nekaj osnovnih napotkov za pripravo na odvzem krvi:

 • Priporočljivo je, da pridete na odvzem tešči. To pomeni, da 8 do 12 ur pred odvzemom ne jeste. Prav toliko časa naj ne bi kadili ter uživali alkohola in kofeina, lahko pa pijete navadno vodo. Če pred odvzemom niste tešči, to lahko zelo vpliva na rezultate ali moti izvedbo same preiskave.
 • Na rezultate preiskav lahko poleg hrane vpliva tudi fizični napor, zato se vsaj 1 dan pred odvzemom izogibajte pretirani fizični aktivnosti.
 • Pred odvzemom mirujte vsaj 15 minut ter se psihično in fizično sprostite.

 

LABORATORIJSKI IZVID

Izvidi preiskav, ki jih izvedemo v našem laboratoriju, so na voljo še isti dan. Lahko jih dvignete osebno na v sprejemni pisarni laboratorija.

Na izvidu so poleg vaših rezultatov napisane tudi orientacijske referenčne vrednosti za odrasle. Priporočamo vam, da se v primeru odstopanj od le-teh, obrnete na svojega zdravnika.

ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI

Cilj vsakega sistema zagotavljanja kakovosti je kakovostno opravljena storitev za uporabnika. To pomeni, da se prilagajamo potrebam, zahtevam in željam uporabnikov laboratorijskih storitev. Porabniki naših storitev so zdravniki, medicinske sestre, ki delajo za bolnike, pa tudi samoplačniki in nenazadnje zdravstvena zavarovalnica kot plačnik zdravstvenih storitev.

Klinično biokemični laboratoriji izvajamo analize v biološkem materialu z namenom ugotavljanja zdravstvenega stanja preiskovancev, pomoči pri postavljanju diagnoz in spremljanju zdravljenja. Pri zagotavljanju kakovosti medicinski laboratorij sistematično izvaja vse dejavnosti, ki vodijo v izpolnjevanje zahtev za kakovost laboratorijskih rezultatov in zagotavljajo zaupanje v zanesljivost izvidov.

Za doseganje kakovosti smo vzpostavili celovit sistem zagotavljanja kakovosti, ki vključuje načrtovanje in vodenje postopkov v vseh fazah laboratorijskega procesa (predanalitičnem, analitičnem in poanalitičnem). Sistem zagotavljanja kakovosti urejamo v Laboratoriju za klinično kemijo ZD Celje z izvajanjem  in organiziranjem notranje kontrole kakovosti in zunanje ocene kakovosti.

Notranja kontrola kakovosti (IQC) je niz aktivnosti, ki jih izvaja laboratorijsko osebje, da kontinuirano ocenjuje laboratorijsko delo in rezultate, z namenom, da se lahko odloči ali je delo oziroma rezultat dovolj zanesljiv, da se lahko sporoči naročniku.

Programi za zunanjo oceno kakovosti (EQC) so učinkovit pripomoček za spremljanje analitične izvedbe kliničnih laboratorijev. EQC prispeva k vzdrževanju in izboljšanju kakovosti analiz, udeležence pridobimo potrdilo o uspešnosti primerjave naših rezultatov z drugimi laboratoriji.

Laboratorij za klinično kemijo ZD Celje sodeluje v več programih zunanje ocene kakovosti:

 • SNEQAS (Slovenska nacionalna shema za zunanjo oceno kakovosti)
 • QCS (Quality Control Service Programme)
 • DGKL (Deutsche Verreinte Gesellschalf fur Klinische Chemie und Laboratoriumsmedizine)
 • RIQAS (Randox International Quality Assurance Services)

SEZNAM PREISKAV, KI JIH OPRAVLJA LABORATORIJ ZA KLINIČNO KEMIJO

 Seznam preiskav Seznam preiskav (108,01 KB)
Zaposleni v Laboratoriju ZD Celje