Cepljenje proti COVID-19

Že eno leto nas ukrepi za zajezitev epidemije COVID-19 omejujejo in vplivajo na kakovost življenja. Sedaj imamo na voljo učinkovito sredstvo za zajezitev epidemije – cepivo. Kljub temu pa epidemije ne bomo zaustavili, če se ne bomo cepili. S cepljenjem bomo zaščitili sebe, svojce, prijatelje, sodelavce in predvsem tiste, ki jih bolezen najbolj ogroža in lahko povzroči celo smrt. Če bomo zagotovili dovolj visoko stopnjo precepljenosti prebivalstva, potem lahko upamo, da bo naše življenje potekalo tako kot smo bili vajeni, da bodo otroci lahko obiskovali šolo, da bodo odrasli lahko hodili v službo, da se bomo lahko družili, odšli na počitnice…

Trenutno je na voljo več vrst cepiv. V Sloveniji bomo cepili samo s tistimi cepivi, ki so varna in učinkovita, pripravljena z izjemnim napredkom znanosti in jih je odobrila Evropska agencija za zdravila. Pri dosedanji uporabi cepiv ni bilo zaznanih pomembnih stranskih učinkov, kar kaže na to, da je korist cepljenja večja od morebitnih tveganj.

Cepljenje proti COVID-19 je brezplačno in bo zagotovljeno za vse prebivalce Slovenije, ki so starejši od 16 let. Prednost pri cepljenju imajo tisti, ki so najbolj ogroženi. Cepljenje proti COVID-19 priporočamo, saj lahko okužba  s SARS-CoV-2 povzroči resne zdravstvene zaplete in celo smrt. Znane so dolgoročne posledice bolezni COVID-19, ki se kažejo kot kronične poškodbe srčne mišice, pljuč, ožilja in centralnega živčnega sistema (možganska kap, epilepsija, motnje spomina).

Cepljenje v Zdravstvenem domu Celje (ZD Celje) izvajamo v skladu z navodili Ministrstva za zdravje. V okviru z nacionalne strategije cepljenja je bila sprejeta odločitev, da se takoj po cepljenju oskrbovancev in zaposlenih v domovih starejših občanov, zaposlenih v bolnišnicah, Zdravstvenih domovih in koncesionarjih, pristopi k cepljenju starejših (60 let in več). Starejši bodo cepljeni glede na dostopnost cepiva, najprej stari 80 let in več, nato stari 70 let in več in nato 60 let in več, sledijo kronični bolniki, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni, potem pa še zaposleni v vzgoji in izobraževanju, v transportu, trgovini itd.

V ZD Celje po navodilih Ministrstva za zdravje sprejemamo naročila za uvrščanje na seznam za cepljenje. Vsi, ki se želijo uvrstiti na seznam za cepljenje naj pokličejo ambulanto svojega izbranega osebnega zdravnika, kjer jih bodo medicinske sestre vpisale na seznam glede na starost, glede na prisotnost kroničnih nenalezljivih bolezni. Tako smo najprej povabili na cepljenje starejše od 80 let, ki so bili prijavljeni v posamezni ambulanti specialista družinske medicine, vsaka ambulanta je lahko na cepljenje povabila 10 oseb iz te skupine. Trenutno še ne cepimo nepokretnih bolnikov na domu, saj trenutno dostopni cepivi (Pfizer in Moderna) nista dovolj obstojni in primerni za transport do bolnikovega doma.

Posamezniki lahko oddajo vlogo za prijavo interesa za cepljenje proti COVID-19 tudi v elektronski obliki na spletnih straneh e-uprave.

Cepilno mesto za cepljenje proti COVID-19 je enotno za ZD Celje in se nahaja v prostorih celjske dvorane Golovec (Hala A). Posamezniki, ki so se naročili na cepljenje prejmejo SMS povabilo, kjer je naveden predviden termin cepljenja.

Odločitev za cepljenje je stvar vsakega posameznika, a če želimo zaustaviti epidemijo, zbolevanje in umiranje zaradi Covid-19 je prav, da to odločitev skrbno pretehtamo in se odločimo ZA cepljenje. Najbolj pomembno v teh časih pa je, da znamo poiskati in upoštevati prave, zaupanja vredne in strokovne informacije.