PAKETI LABORATORIJSKIH PREISKAV ZA SAMOPLAČNIKE

Izbrani paketi laboratorijskih preiskav so prilagojeni glede na vaše zdravstveno stanje in z namenom odkrivanja določenih sprememb, ki vodijo do bolezenskih stanj. Izbor preiskav je na ta način enostaven in preprost ter cenejši.

 

OSNOVNI PAKET priporočamo vsem, ki želijo na hitro pregledati svoje zdravstveno stanje. 

Poleg laboratorijskih preiskav, ki so namenjene splošnemu pregledu zdravja (sedimentacija, kompletna krvna slika, CRP in osnovna urinska analiza), vključuje tudi pomembne preiskave za kontrolo glukoze v krvi, oceno zdravja srca in ožilja, zdravja jeter, ledvic, in trebušne slinavke ter kontrole železa v krvi.

Redna cena: 27,28 €

Cena paketa s popustom: 27,00 €

Sedimentacija: sedimentacija eritrocitov ocenjuje hitrost posedanja rdečih krvnih celic (odraz vnetnega dogajanja v telesu ali drugih boleznih).

Kompletna krvna slika: določa število rdečih krvnih celic (eritrocitov) in eritrocitnih indeksov (MCV, MCH, MCHC, RDW), koncentracijo hemoglobina, hematokrit, število trombocitov.

CRP: osnovni parameter akutne faze vnetja.

Osnovna urinska analiza: ena najpogostejših analiz pri sumu ali spremljanju infekcije urinskega trakta, različnih ledvičnih in sistemskih bolezni. V urinu se testira prisotnost proteinov, glukoze, bilirubina, ketonov, bakterij in eritrocitov.

Glukoza v krvi je eden osnovnih pokazateljev sladkorne bolezni. Povišana koncentracija glukoze ali hiperglikemija lahko kaže na diabetes.

Holesterol je sestavni del vsake celice, potreben je za tvorbo večine hormonov.

HDL Holesterol odvaja presežek holesterola v jetra, zato lahko rečemo, da je to “dober” holesterol, ki zmanjšuje tveganje za bolezni ožilja.

LDL Holesterol ali “slab” holesterol, povečuje tveganje za skladiščenje nečistoč na stenah krvnih žil, kar privede do zamašitve ter poveča tveganje za bolezni ožilja ter za srčno in možgansko kap.

Trigliceridi (maščobe v krvi). Previsoka vrednost maščob v krvi lahko povzroči bolezni krvnih žil, nevarni so za srčno in možgansko kap.

Zdravje jeter: Jetra so kompleksen in pomemben organ, ki organizem ščiti pred nevarnimi snovmi. Z nezdravim načinom življenja in neustrezno prehrano ogrožamo zdravje jeter.

Zdravje ledvic: Ledvice čistijo kri in ustvarjajo urin, s katerim se iz organizma izločajo odvečne in zdravju nevarne snovi. Z pravočasno zaznavo sprememb v njihovem delovanju preprečimo razvoj bolezni.

Amilaza in lipaza sta encima za oceno funkcije trebušne slinavke.

Železo je sestavni del hemoglobina v rdečih krvnih celicah. Pomemben je za prenos kisika po organizmu. Pomanjkanje železa vodi do slabokrvnosti z znaki  utrujenosti, bledosti in vrtoglavice.

 

PAKET ŠČITNICA

Ščitnica prek hormonov, ki jih proizvaja, vpliva na različne metabolne procese v telesu ter ustvarjanje energije. Ustrezna vrednost hormonov je predpogoj za normalno delovanje organizma.

Redna cena: 16,20 €

Cena paketa s popustom: 16,00 €

 

PAKET VITAMINI

Čeprav so potrebni le v majhnih količinah, so nujni za zdravo in pravilno delovanje našega organizma. Raznolika in pesta prehrana najbolj pripomoreta k zadostnemu vnosu vitaminov.

Redna cena: 30,81 €

Cena paketa s popustom: 30,00 €

 

OBSEŽNI PAKET ZA ŽENSKE IN MOŠKE priporočamo vsem, ki se želijo postarati zdravi.

Poleg preiskav osnovnega paketa izmerimo še nivo elektrolitov in mineralov ter za ženske preiskavo ščitnice ter za moške prostate.

Redna cena (ženske): 46,71 €

Cena paketa s popustom: 45,00 €

Redna cena (moški): 53,89 €

Cena paketa s popustom: 50,00 €

Elektroliti in minerali: V telesu uravnavajo količino tekočine, ohranjajo funkcije mišic in živcev. Pomembni so za hormonsko ravnovesje, encimske reakcije, izkoriščenost glukoze, kostno maso, funkcije prebavnega trakta, krvni tlak, zgradbo in sestavo tkiv. Primanjkljaj (neravnovesje) elektrolitov lahko povzroči resne zdravstvene težave: bolečine v mišicah in krče mišic, nemir, tesnobo, glavobol, občutek žeje, nespečnost, nepravilen utrip srca, težave s koncentracijo in vznemirjenost, bolečine v sklepih, spremembe teka ali telesne teže, vrtoglavico pri hitrem vstajanju.

Delovanje ščitnice: V primeru povečanega delovanja ščitnice - hipertireozi prihaja do pospešenega metabolizma s številnimi motnjami, kot so nemir, razdražljivost, nespečnost, povečano znojenje, izpadanje las, pospešen utrip srca, driska in hujšanje. Pri zmanjšanem delovanju ščitnice – hipotirozi se upočasni metabolizem, kar privede do trajne utrujenosti, zaspanosti, debelosti, zastajanja tekočine v telesu in sprememb pri prebavi.

Zdravje prostate: PSA (prostata specifični antigen) je protein, ki ga tvorijo celice prostate. Povišana vrednost PSA kaže na povečanje prostate, ki je lahko posledica benignega vnetja (adenoma) ali tumorja prostate.

 

POMEMBNE INFORMACIJE

Odvzeme vzorcev za pakete laboratorijskih preiskav izvajamo v Laboratoriju za klinično kemijo ZD Celje vsak delovni dan od 7.00 do 11.00.  

Za ustreznost rezultatov analiz nekaj osnovnih napotkov za pripravo na odvzem krvi:

  • Priporočljivo je, da pridete na odvzem tešči. To pomeni, da 8 do 12 ur pred odvzemom ne jeste. Prav toliko časa naj ne bi kadili ter uživali alkohola in kofeina, lahko pa pijete navadno vodo. Če pred odvzemom niste tešči, to lahko zelo vpliva na rezultate ali moti izvedbo same preiskave.
  • Na rezultate preiskav lahko poleg hrane vpliva tudi fizični napor, zato se vsaj 1 dan pred odvzemom izogibajte pretirani fizični aktivnosti.
  • Pred odvzemom mirujte vsaj 15 minut ter se psihično in fizično sprostite.

 

LABORATORIJSKI IZVID

Izvidi preiskav, ki jih izvedemo v našem laboratoriju, so na voljo še isti dan. Lahko jih dvignete osebno na v sprejemni pisarni laboratorija.

Na izvidu so poleg vaših rezultatov napisane tudi orientacijske referenčne vrednosti za odrasle. Priporočamo vam, da se v primeru odstopanj od le-teh, obrnete na svojega zdravnika.